- Cel
Celem procedury jest określenie zasad organizacji pracy szkoły w związku z zagrożeniem zakażenia wirusem SARS-CoV-2 i określenie działań prewencyjnych mających na celu uniknięcie rozprzestrzeniania się wirusa.
- Zakres procedury
Procedurę należy stosować w XXII Liceum Ogólnokształcącym z Oddziałami Dwujęzycznymi im. José Martí w Warszawie.
- Osoby odpowiedzialne za wdrożenie procedury
Dyrektor szkoły.
- Postanowienia ogólne
- Procedurę należy stosować w naszej szkole.
- Do szkoły
może przychodzić tylko:
- uczeń/pracownik zdrowy, bez
objawów wskazujących na infekcję dróg oddechowych,
- uczeń/pracownik, którego domownicy nie przebywają na kwarantannie,
- uczeń/pracownik, którego domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
- uczeń/pracownik zdrowy, bez
objawów wskazujących na infekcję dróg oddechowych,
- Przez objawy, o których mowa w pkt. 2a) rozumie się:
- podwyższoną temperaturę ciała,
- ból głowy i mięśni,
- ból gardła,
- kaszel,
- duszności i problemy z oddychaniem,
- uczucie wyczerpania,
- brak apetytu.
- Należy ograniczyć do niezbędnego minimum przebywanie osób z zewnątrz na terenie szkoły. Osoby te są zobowiązane do stosowania środków ochronnych (osłona nosa i ust, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
- Przebywanie osób z zewnątrz na terenie szkoły możliwe jest tylko w wyznaczonych przez dyrektora miejscach.
- Obowiązuje całkowity zakaz przebywania na terenie szkoły osób z zewnątrz z objawami wskazującymi na infekcję dróg oddechowych, o których mowa w pkt. 3.
- Wychowawcy klasy ustalają sposoby szybkiej komunikacji telefonicznej z rodzicami/opiekunami ucznia.
- W przypadku pracowników powyżej 60 roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy podwyższonego ryzyka, w miarę możliwości, należy stosować rozwiązania minimalizujące ryzyko zakażenia, tj. nieangażowanie w dyżury podczas przerw międzylekcyjnych. Pracownikom administracji z tej grupy ryzyka można polecić pracę zdalną.
- Higiena i dezynfekcja
- Wszyscy uczniowie i pracownicy szkoły zobowiązani są do przestrzegania najwyższych standardów higienicznych, tj. częstego mycia rąk, w szczególności po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.
- Na terenie szkoły obowiązują ogólne zasady higieny, tj. ochrona ust i nosa podczas kaszlu i kichania, unikanie dotykania oczu, ust i nosa.
- Obowiązuje noszenie maseczek w przestrzeniach ogólnodostępnych (biblioteka, sekretariat, korytarze, schody, szatnia itd.).
- Szkoła wyposażona jest w środki dezynfekujące niezbędne do odkażania pomocy dydaktycznych i elementów stałych oraz środki do dezynfekcji rąk.
- Szkoła wyposażona jest w bezdotykowe termometry.
- Należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta środka dezynfekującego, zwłaszcza w zakresie czasu niezbędnego do wietrzenia zdezynfekowanych przedmiotów i pomieszczeń.
- Na terenie szkoły przeprowadzany jest monitoring codziennych prac porządkowych, w tym przede wszystkim utrzymania czystości w salach lekcyjnych, pomieszczeń sanitarno-higienicznych, ciągów komunikacyjnych, powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach, klawiatur i włączników.
- Przed wejściem do budynku szkoły obowiązuje dezynfekcja rąk. Informacja o takim obowiązku wraz z instrukcją zamieszczona jest przy wejściu (Załącznik nr 1 do procedury – Instrukcja mycia rąk i instrukcja dezynfekowania rąk).
- Przed wejściem do budynku szkoły i szatni umieszczony jest środek do dezynfekcji rąk.
- Przy wejściu do szkoły należy umieścić numery telefonów do właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych (Załącznik nr 2 do procedury – wykaz numerów kontaktowych).
- W pomieszczeniach sanitarno-higienicznych, przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk, należy wywiesić plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk.
- W przypadku korzystania przez uczniów lub pracowników szkoły z rękawic jednorazowych, maseczek jednorazowych należy zapewnić pojemnik lub miejsce do ich wyrzucania zgodnie z wytycznymi GIS: https://gis.gov.pl/zdrowie/koronawirus-zdrowie/informacje-i-zalecenia-pl/wytycznews-postepowania-z-odpadami-w-czasie-wystepowania-zakazen-koronawirusem-sars-cov-2/
- Z sali, w której przebywają uczniowie, usuwa się przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub zdezynfekować. Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, kijki itp.) wykorzystywane podczas zajęć wychowania fizycznego należy dokładnie czyścić lub dezynfekować.
- Organizacja pracy szkoły
- Zapewnia się taką organizację pracy szkoły – biorąc pod uwagę ograniczoną liczbę sal lekcyjnych (19 pełnowymiarowych) względem liczby oddziałów (25) – która ograniczy gromadzenie się grup uczniów na terenie szkoły (np. różne godziny przerw lub zajęć na boisku) oraz uniemożliwi częstą zmianę pomieszczeń, w których odbywają się zajęcia.
- Sale lekcyjne oraz części wspólne należy wietrzyć co najmniej raz na godzinę.
- Unika się gromadzenia większych skupisk uczniów w jednym pomieszczeniu, w tym ustala się bezpieczną zasadę korzystania przez klasy z szatni przed rozpoczęciem i po zakończeniu zajęć.
- Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w plecaku czy torbie.
- Uczniowie nie udostępniają innym uczniom swoich podręczników i przyborów.
- Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły zbędnych przedmiotów.
- Korzystanie z biblioteki szkolnej możliwe jest na określonych przez dyrektora szkoły zasadach, uwzględniających dwudniowy okres kwarantanny dla książek i innych materiałów wypożyczanych w bibliotece.
- Korzystanie z gabinetu profilaktyki zdrowotnej i gabinetu stomatologicznego możliwe jest na określonych przez dyrektora szkoły zasadach w porozumieniu z odpowiednio:
- pielęgniarką środowiska nauczania i wychowania,
- świadczeniodawcą usług stomatologicznych,
zgodnie z wytycznymi Ministra Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
- Przygotowywanie i wydawanie posiłków
- Należy wyłączyć źródełko wody pitnej. Korzystanie z innych dystrybutorów wody przez uczniów odbywa się pod nadzorem opiekuna i zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego zamieszczonymi na stronie: https://gis.gov.pl/oswiata/udostepniania-wody-do-spozycia-wplacowkach-oswiaty-fontanny-z-woda-do-picia-dystrybutory-wody-zrodelka/
- Dopuszcza się możliwość spożywania posiłków przez uczniów w salach lekcyjnych z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i higieny.
- Należy dopilnować właściwego segregowania zużytych pojemników i sztućców.
- Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u ucznia.
- Jeżeli uczeń przejawia niepokojące objawy choroby należy odizolować je w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu z zapewnieniem min. 2 m odległości.
- Uczeń znajduje się pod opieką pracownika szkoły wyznaczonego przez dyrektora szkoły.
- Uczniowi należy zmierzyć temperaturę ciała:
- jeżeli pomiar termometrem bezdotykowym wynosi 38°C lub wyżej (Załącznik nr 3 do procedury – instrukcja bhp pomiaru temperatury termometrem elektronicznym) – należy powiadomić rodziców ucznia w celu ustalenia sposobu odebrania go ze szkoły i przypomnieć o obowiązku skorzystania z teleporady medycznej.
- Rodzic zostaje niezwłocznie poinformowany telefonicznie o wystąpieniu u ucznia niepokojących objawów i jest zobowiązany do pilnego odebrania dziecka.
- Rodzic po odebraniu ze szkoły dziecka z objawami chorobowymi, ma obowiązek poinformowania dyrektora o wyniku badania ucznia przez lekarza.
- Dyrektor szkoły informuje organ prowadzący (Burmistrza Dzielnicy) o podejrzeniu zakażenia ucznia.
- Rodzice dzieci z klasy/grupy ucznia, u którego podejrzewa się zakażenie telefonicznie informowani są o zaistniałej sytuacji.
- Obszar, w którym poruszał się i przebywał uczeń z objawami choroby, należy bezzwłocznie poddać gruntownemu sprzątaniu.
- Dyrektor informuje Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego i organ prowadzący (Burmistrza Dzielnicy) o zaistniałej sytuacji.
- Dyrektor szkoły zobowiązany jest do stosowania się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury, biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
- Jeśli zalecenia sanepidu przekazane są za pomocą środków komunikacji elektronicznej lub za pomocą innych środków łączności należy sporządzić notatkę lub protokół.
- Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracownika szkoły
- Pracownik, który w czasie pracy zauważył u siebie objawy chorobowe typu: gorączka, uporczywy kaszel, złe samopoczucie, trudności w oddychaniu, bóle głowy, bóle mięśni niezwłocznie informuje o tym dyrektora szkoły, który podejmuje następujące działania:
- kieruje pracownika, do wyznaczonego odizolowanego pomieszczenia (unikając kontaktu z innymi osobami),
- zachowując bezpieczną odległość, przeprowadza wywiad z pracownikiem i zaleca kontakt z lekarzem celem weryfikacji stanu zdrowia,
- do czasu ustalenia stanu zdrowia dyrektor odsuwa pracownika od pracy,
- o wynikach badania, przeprowadzonego przez lekarza, pracownik niezwłocznie informuje dyrektora szkoły.
- Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik, należy bezzwłocznie poddać gruntownemu sprzątaniu.
- Każdy pracownik powinien poddać się pomiarowi temperatury ciała w razie uzasadnionej potrzeby.
- W przypadku zaobserwowania u pracownika lub ucznia innych objawów chorobowych stosuje się działania opisane w pkt. 1.
- Pracownicy z objawami choroby, o których mowa dziale IV pkt. 3. nie mogą przychodzić do pracy.
- Dyrektor informuje Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego i organ prowadzący o zaistniałej sytuacji.
- Dyrektor szkoły zobowiązany jest do stosowania się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury, biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
- Jeśli zalecenia sanepidu przekazane są za pomocą środków komunikacji elektronicznej lub za pomocą innych środków łączności, należy sporządzić notatkę lub protokół.
- Postępowanie w przypadku kontaktu z osobą podejrzaną o zakażenie
- Definicja KONTAKTU obejmuje:
- każdego pracownika szkoły/rodzica ucznia pozostającego w bezpośrednim kontakcie z osobą chorą lub w kontakcie w odległości mniej niż 2 metry przez ponad 15 minut,
- rozmowę z osobą zakażoną twarzą w twarz przez dłuższy czas,
- każdą osobę mieszkającą w tym samym gospodarstwie domowym, co osoba chora.
- Osób z kontaktu NIE uważa się za zakażone, jednak prewencyjnie zaleca się:
- pozostanie w domu przez 14/10 dni od ostatniego kontaktu z osobą chorą i prowadzenie samoobserwacji – codzienny pomiar temperatury i świadome zwracanie uwagi na swój stan zdrowia,
- poddanie się monitoringowi pracownika stacji sanitarno-epidemiologicznej, w szczególności udostępnienie numeru telefonu w celu umożliwienia codziennego kontaktu i przeprowadzenia wywiadu odnośnie stanu zdrowia,
- jeżeli w ciągu 14/10 dni samoobserwacji zauważone zostaną objawy (gorączka, kaszel, duszność, problemy z oddychaniem) – należy bezzwłocznie telefonicznie powiadomić stację sanitarno-epidemiologiczną lub zgłosić się bezpośrednio do oddziału zakaźnego lub oddziału obserwacyjno-zakaźnego, gdzie określony zostanie dalszy tryb postępowania medycznego.
- Pozostali pracownicy szkoły nie są zobowiązani do podejmowania szczególnych środków ostrożności. Jeśli wystąpią niepokojące objawy, poddani zostaną kwalifikacji w zależności od rodzaju tych objawów przez służby sanitarne.
- Decyzja, do jakiej grupy kontaktu należą pracownicy, powinna zostać podjęta we współpracy ze służbami sanitarnymi.
- Potwierdzenie zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły
- Dyrektor informuje Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zaistniałej sytuacji i w porozumieniu z organem prowadzącym, po uzyskaniu pozytywnej opinii sanepidu, podejmuje stosowną decyzję o zamknięciu placówki/zmianie modelu kształcenia lub innych środkach prewencyjnych.
- Dyrektor szkoły o potwierdzeniu zakażenia u pracownika/ucznia informuje organ prowadzący (Burmistrza Dzielnicy) i kuratora oświaty zgodnie ze schematem procesu komunikowania się w sytuacjach kryzysowych dotyczących jednostek systemu oświaty stanowiącym Załącznik nr 4 do procedury.
- W przypadku potwierdzenia zakażenia SARS-CoV-2 dyrektor szkoły zobowiązany jest do stosowania się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
- Jeśli zalecenia sanepidu przekazane są za pomocą środków komunikacji elektronicznej lub za pomocą innych środków łączności, należy sporządzić notatkę lub protokół.
- Rekomenduje się ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części pomieszczenia lub jego całości, w którym przebywała osoba zakażona.
- Postanowienia końcowe
- W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów (wymienionych w części IV pkt. 3) bezzwłocznie należy powiadomić telefonicznie Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w m.st. Warszawie, ul. Jana Kochanowskiego 21, 01-864 Warszawa
- Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w m.st. Warszawie, ul. J. Kochanowskiego 21, 01-864 Warszawa, kontakt:
- Infolinia dla obywatela ws. kwarantanny i zdrowia – 222 500 115,
- Numer informacyjny czynny w godz. 8:00-16:00 – 22 32 58 958,
- Kontakt do biura podawczego – 22 31 07 900,
- Adres email: koronawirus@pssewawa.pl.
- Zastrzega się zmianę procedury w przypadku objęcia terenu, na którym znajduje się szkoła, strefą żółtą lub czerwoną, a także zmiany wytycznych przez Ministra Edukacji Narodowej, Głównego Inspektora Sanitarnego.